Työntekijätarina – Rauno, kuljetuspäällikkö

Pakettipisteen työntekijätarinoissa esitellään Pakettipisteen tekijöitä. Sarjan seitsemännessä osassa tapaamme Itä-Suomessa työskentelevän Raunon. Hän vastaa Lehtipisteen ja Pakettipisteen jakeluista Kaakkois-, Itä- ja Pohjois-Suomessa. Näiden lisäksi hänen vastuullaan ovat runkokuljetukset Varkauden ja Oulun painoista. Raunon pitkä työura logistiikan parissa on pian takana ja edessä odottavat aktiiviset eläkepäivät.

”Historiaani Lehtipisteellä voisi kuvata sanoin ympäri käydään ja yhteen tullaan. Logistiikkapainotteisella urallani ensimmäinen kesätyöpaikkani oli Kuopiossa Rautakirjan lähettämössä 15-vuotiaana. Jakelin mopolla lisätilauksia asiakkaille ympäri kaupunkia. Mieleeni on jäänyt kuinka viimeisenä kesätyöpäivänä mopo rikkoontui. Monen päivän palkka meni mopon korjaamiseen. Myöhemmin olin töissä Sanomilla vastaten Ilta-Sanomien ja Helsingin Sanomien jakeluista. Lehtipisteelle kuljetuspäälliköksi siirryin vuonna 1999.

Viimeisimpänä työtä on muuttanut varsin paljon Pakettipisteen mukaantulo. Ennen lehtilenkit ajettiin joka päivä hyvin samalla tavalla. Nyt varaosa- ja muut tarvikejakelut ovat tuoneet haastetta varhaisen jakelutavoitteen ja myös suurten massojen vuoksi. Asiakaslupauksista pyrimme kuitenkin pitämään kiinni. Uusia asiakkaita tulee joka päivä. Lähetysten seurantaa ja raportointia on kehitetty, josta on aiheutunut alkuun selvitettävää. Nämä parantavat laatua, kun pääsemme paremmin pureutumaan tietoon.

Tyypillistä työpäivää minulla ei ole. Useimmiten päivän aikana ratkon erilaisia logistisia ongelmia, suunnittelen uusia jakeluratkaisuja,  tutkin aikataulutuksia uusille asiakkaille, olen yhteydessä kuljetusliikkeisiin sekä soittamalla että sähköisesti. Teen ja tutkin raportteja sekä hyväksyn kuljetuslaskuja. Onnellisimmillani olen aina silloin kun saan jonkin ongelman ratkaistua tai tehtyä uuden toimivamman ja kustannustehokkaan jakelureitin tai alueellisen ratkaisun. Olen sanonut, että tavoitteenani on tehdä itseni työttömäksi. Itse pääsee helpommalla, kun koulutus ja opastus ovat kohdillaan. Myös kuljettajien kanssa on kiva vaihtaa ajatuksia, usein myös muustakin kuin vain työasioista. Vaihtuvuus kuljetusliikkeiden keskuudessa on ollut hyvin pientä, joten paljon tuttuja on vuosien varrella kertynyt.

Olen pian jäämässä eläkkeelle. Tunnelmat ovat sekä haikeat että odottavat. Ensi talvena tulisi täyteen 40 vuotta logistiikan parissa, mutta ne taitaa jäädä juhlimatta.  Viime vuodet ovat olleet hyvin hetkisiä ja ilman todella hyviä työkavereita ja kuljettajia motivointi ja jaksaminen olisi ollut vaikeaa. Eläkepäiviksi suunnitelmat ovat olleet valmiina jo muutaman vuoden. Rästiin on jäänyt paljon raivaamatonta metsää ja kaatamattomia puita, pelaamattomia golfkierroksia, haavittomia kaloja, kuuntelemattomia pyyn liverryksiä, hiihtämättömiä kilometrejä, tekemättömiä korjauksia omiin ja lasten taloihin ja lastenlasten hoitopäiviä.

Terveisinä nuorille uransa alkuvaiheessa oleville haluaisin kertoa, että joskus ratkaisu tulee eteen, kun malttaa hieman odottaa, mutta useimmiten on tartuttava härkää heti sarvista ja hoidettava vaikeatkin asiat pois päiväjärjestyksestä.  Toisten kuunteleminen on tärkeää, mutta myös oman mielipide on tuotava julki. Tyhmiä kysymyksiä tai ajatuksia ei ole. Päinvastoin, se antaa kuvan kehittämishaluisesta ihmisestä, joka hakee luovia ratkaisuja eikä vain tyydy siihen mitä muut ajattelevat tai päättävät.”