Kuutena päivänä viikossa
Aamuvarhaisella 5–9
Yrityspalvelu →
Tilaa uutiskirje →

Lehtipiste-konserni hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä

Ilmastotiekartta vie Lehtipiste-konsernin hiilineutraaliuteen vuoteen 2030 mennessä. Vastuullisuuden merkitys on kasvanut Lehtipiste-konsernissa viime vuosina. Kaikki lähti liikkeelle vastuullisuusraportoinnin aloittamisesta vuonna 2019, kertoo Lehtipisteen kaupallinen johtaja Ville Melkko.

“Nyt olemme päässeet jo ihan konkretiaan. Olen iloinen, että vastuullisuudesta on tullut olennainen osa liiketoimintaamme”, sanoo Melkko, joka vastaa Lehtipiste-konsernissa vastuullisuuden kokonaisuudesta.

Pakettipiste on osa Lehtipiste-konsernia, johon kuuluu Pakettipisteen lisäksi logistiikka- ja markkinointiyhtiö Lehtipiste, jonka jakelussa on noin 1200 aikakauslehtiä ja 200 sanomalehteä, kirjoja, kalentereita, karttoja sekä keräily- ja trendituotteita. Kortti- & lahjapakkausbrändit Paletti ja Karto sekä paperi- ja lahjatavaratoimija Putinki.

Tiekartta vie perille

Lehtipisteellä on tänä keväänä työn alla ilmastotiekartta, johon kirjattuja askelia toteuttamalla päästään päätavoitteeseen eli hiilineutraaliuteen vuoteen 2030 mennessä. Urakka ei ole ihan pieni, sillä logistiikkayhtiön ilmastovaikutuksista puhuttaessa puhutaan Lehtipisteen ydinliiketoimintaan vaikuttavista muutoksista:

“Olemme käsi sydämellä sitoutuneet tavoitteeseemme ja siihen aiomme päästä todellisilla toimilla. Emme halua ostaa itseämme vihreäksi, vaan muokkaamme omaa toimintaamme niin vähäpäästöiseksi kuin mahdollista”, Melkko kertoo.

Kuljetusten hiilijalanjäljen pienentäminen on siis päätavoite, jota tuetaan muilla toimilla.

Tiekarttaprojektissa yhdessä kompaktin tiimin ja yhteistyökumppanin kanssa luodaan työkalu, joka toimii aktiviteettikarttana ja kommunikointivälineenä. Kartalta näkee, missä ollaan menossa ja mitkä ovat seuraavat vaiheet ja tehtävät tavoitteita kohti mentäessä.

Tiekartan avulla on myös pystyttävä viestimään selkeästi sekä sisäisesti henkilöstölle että ulkoisille kumppaneille yhtiön vastuullisuuteen sitoutumisesta ja tehtyjen toimien vaikutuksista. Tällaisia ovat esimerkiksi yhtiön käyttämien kuljetusyhtiöiden sitoutuminen uusituvan dieselin käyttöön. 

“Tiekartta valmistuu vapuksi. Päämäärä on selkeä, mutta matka pitkä ja siksi reitti voi muuttua. Tämän takia tiekartan pitää olla myös helposti päivitettävissä.”

Logistiikan ympäristöohjelman puitteissa kuljetuksia tehdään nykyisin uusituvalla dieselillä, kaasulla, sähköllä ja lihasvoimin kulkevilla ajoneuvoilla.

Yhdessä samalla asialla: päästöjä pienemmäksi

Konkreettisia tekoja ilmaston hyväksi ja hiilijalanjäljen pienentämiseksi Lehtipisteessä on jo ehditty tehdä. Logistiikan ympäristöohjelman puitteissa kuljetuksia tehdään nykyisin uusiutuvalla dieselillä, kaasulla, sähköllä ja lihasvoimin kulkevilla ajoneuvoilla.

“Tavarapyörät toimivat hienosti sulaan aikaan kaupunkijakelussa. Samoin sähköautojen määrää kaupunkiympäristössä on lisätty. Olemme myös tehneet runkoliikenteeseen vihreitä kalustovalintoja ja monilla runkoreiteillä käytämmekin nykyään uusiutuvaa dieseliä”, Melkko kuvaa käyttövoimavaihtoehtoja.

“Tänä vuonna lukkoon lyödyillä toimenpiteillä ja investoinneilla säästämme peräti 1 263 000 kiloa hiilidioksidia.”

Monet Lehtipisteen kuljetuskumppaneista ovat myös sitoutuneet vihreämpiin ajoneuvoihin, sillä muutkin alihankkijoita käyttävät isot kuljetusyhtiöt omaavat saman agendan ja sitä myötä samat vaatimukset kumppaneille; päästöjä tulee saada pienemmäksi.

Kumppaneiden lisäksi päästövähennyksistä ovat kiinnostuneita myös asiakkaat. Lehtipiste toimii B2B-asiakkaiden parissa ja esimerkiksi isot markettiketjut, jonne lehtiä, kortteja ja muita tuotteita toimitetaan, vaativat toimittavalta taholta selvityksiä ja sitoumuksia vastuullisuuteen liittyen.

“Lehtipiste vastaa kaikista tuotteista kaupoille kuin omistaan eli myös arvoketjuissa pitää asiat olla kunnossa. Tätä olemme nyt lähteneet varmistamaan luomalla hankintasopimusten yhteyteen ehtoja, joissa määritellään vaadittu taso sosiaalisen ja ympäristövastuun osalta”, kertoo Melkko.

Tänä vuonna lukkoon lyödyillä toimenpiteillä ja investoinneilla säästämme peräti 1 263 000 kiloa hiilidioksidia.

Merkityksellistä työtä

Lehtipisteen vastuullisuustyön suunta ja SDG-tavoitteet on päätetty johtoryhmässä neljä vuotta sitten, mutta nyt koko henkilöstö on ottanut vastuullisuustyön omakseen. Melkko kertoo, että kaikki ovat mukana toteuttamassa ilmastotiekarttaa:

“Olemme jalkauttaneet vastuullisuustyön koko organisaatioon ja vastaanotto on ollut positiivinen. Vastuullisuus ei meillä ole jotain, mikä tapahtuu jossakin erillisessä vastuullisuustiimissä, vaan se on osa jokaisen tiimin perusarkea.”

Vastuullisuuteen panostaminen ja siitä viestiminen lisää Melkon mukaan myös yhtiön uskottavuutta ja kilpailukykyä.

“Lisäksi se tekee hyvää imagolle esimerkiksi rekrytointitilanteissa, joissa kilpaillaan työvoimasta. Moni työntekijöistämme tuntee aitoa ylpeyttä, kun voi työskennellä yrityksessä, jossa arvot ovat kohdillaan. Ja onhan se kiva tehdä työtä, jolla on merkitystä.”

Artikkelin on kirjoittanut Tradekan viestintävastaava Piia Peiponen.

Kuljetusten hiilijalanjäljen pienentäminen on päätavoite, jota tuetaan muilla toimilla.

Ota yhteyttä

Kiinnostuitko yhteistyöstämme kanssamme? Kerromme mielellämme lisää. Jätä yhteydenottopyyntö, vastaamme mahdollisimman pian!

Täytätkö, kiitos!
Täytätkö, kiitos!
Tarkistatko osoitteen?

Usein kysyttyä

Missä Pakettipisteen automaatit sijaitsevat?

Automaattimme sijaitsevat kauppakeskuksissa, kaupoissa ja huoltoasemilla. Automaattejamme on jo yli 200 paikkakunnalla.

Missä on minua lähinnä oleva Pakettipisteen automaatti?

Voit tarkistaa sinua lähimmän automaattimme sijainnin kartasta, jossa pystyt hakemaan oman paikkakuntasi automaatit. Automaattiemme määrä kasvaa jatkuvasti. Onko sinulla mielessä sopiva paikka automaatillemme? Kerro se meille!

Pakettipisteen automaatin näyttö ei toimi. Miten toimin?

Otathan yhteyttä asiakaspalveluumme, jos automaatin näyttö ei toimi. Huollamme automaatin pikimmiten.