Kuutena päivänä viikossa
Aamuvarhaisella 5–9
Yrityspalvelu →
Tilaa uutiskirje →

Miten Kiinasta tilaaminen muuttuu?

Verovapaa shoppailu Kiinasta ja EU:n ulkopuolelta loppui vuoden 2021 heinäkuussa. Tässä vuonna 2021 kirjoitetussa blogijulkaisussa käymme läpi mitä se käytännössä tarkoitti, miten tämä uudistus vaikutti kuluttajakäyttäytymiseen ja mitä hyötyä tästä on suomalaisille verkkokaupoille. Lue lisäksi artikkelimme Ulkomailta tilaaminen 2022.

Kansainvälisen postialan järjestön International Post Corporationin (IPC) toteuttama verkkokauppatutkimus todistaa, että Kiinasta tilaaminen on suomalaisten suosiossa: jopa 34 prosenttia suomalaisista verkkoshoppailijoista on tehnyt tilauksensa Kiinasta.

Suomea koskevat tutkimustulokset kertovat myös, että jopa 49 prosenttia suomalaisista on shoppaillut kiinalaisissa verkkokaupoissa. Suomalaiset ovat suosineet kansainvälisiä verkkojättejä aina Amazonista Alibabaan, mutta muuttuuko suomalaisten kulutuskäyttäytyminen ja Kiinasta tilaaminen tulevan arvonlisäverouudistuksen myötä?

49 % suomalaisista on shoppaillut kiinalaisissa verkkokaupoissa.
Verovapaa shoppailu Kiinasta loppuu heinäkuussa 2021.

Arvonlisäverouudistus pientavaroille tulee voimaan heinäkuussa

Jätti-ilmapalloja lasten synttäreille, uudet puhelimenkuoret, ketjuja korunvalmistukseen…

Luultavasti ei ole olemassa tuotetta, jota ei saisi tilattua kiinalaisesta verkkokaupasta. Tähän asti pientavaroiden ostaminen Kiinasta on onnistunut verovapaasti, mutta tulevana kesänä tähän on tulossa muutos arvonlisäverouudistuksen myötä.

Kiinasta tilaaminen on palvellut kuluttajien, yksityisyrittäjien ja verkkokauppojen tarpeita jo vuosien ajan. Se, mikä yhdelle on ollut hauskaa ajanvietettä halpoja tuotteita metsästäessä, on toiselle ollut merkittävä osa omaa yritystoimintaa ja verkkokauppamaailmaa.

Mikä siis käytännössä muuttuu, kun verovapaa shoppailu loppuu Kiinasta heinäkuussa vuonna 2021?

Voimaan
1.7.2021

Koskee tilausta
EU:n ulkopuolelta

Alle 22 euron
ostoksiin

Mistä alv-uudistuksessa on kyse?

Muutoksen takana on EU-direktiivi, joka saatetaan voimaan Suomessa näillä näkymin heinäkuun aikana. Suomen eduskunta on jo hyväksynyt tämän arvonlisäuudistukseen liittyvän lakimuutoksen. Arvonlisäuudistus ei tule koskemaan vain Suomea, vaan koko EU-aluetta.

Arvonlisäverouudistus tarkoittaa sitä, että pientavaroiden ostaminen Kiinasta, Yhdysvalloista ja muualta EU:n ulkopuolelta muuttuu verolliseksi 1.7.2021 lähtien. Kaikkiin Kiinasta ja EU:n ulkopuolelta tilattuihin alle 22 euron arvoisiin ostoksiin tulee 24 prosentin arvonlisävero ensimmäisestä eurosta lähtien. Arvonlisäveroa koskeva lain voimaantulon jälkeen kaikki EU:n ulkopuolelta Suomeen saapuvista tavaroista maksetaan arvonlisävero ja ne myös tullataan. Tullauksesta voit lukea tarkemmin tämän artikkelin loppupuolella.

Miksi arvonlisäverouudistus tarvitaan?

Arvonlisäverouudistus on erityisesti Suomessa toimiville verkkokaupoille enemmän kuin tervetullut. Verkkokauppa kun ei ole ollut tähän mennessä tasavertainen: maailman suurimmat verkkokaupat ovat voineet myydä tuotteitaan verovapaasti Suomeen, kun taas paikalliset verkkokaupat Suomessa ovat joutuneet lisäämään tuotteidensa hintaan 24 prosentin arvonlisäveron. Arvonlisäuudistuksen tavoitteena onkin luoda yhteneväisemmät kilpailuedellytykset sekä suomalaisille että muille EU-alueella toimiville yrityksille verrattuna EU:n ulkopuolisiin verkkokauppamyyjiin. Mielenkiintoista onkin seurata, että näkyvätkö muutokset heti heinäkuussa suomalaisten tuotteiden ja verkkokauppojen myynnin kasvuna.

Arvonlisäveroa koskeva lain voimaantulon jälkeen kaikki EU:n ulkopuolelta Suomeen saapuvista tavaroista maksetaan arvonlisävero ja ne myös tullataan.

Suomalaisten verkkokauppojen suosio kasvussa

Itse asiassa kotimaisuustrendi on nähtävissä jo nyt. Vaikka koronavuoden aikana Kiinasta tilaaminen vauhdittui entisestään, lisääntyivät tästä huolimatta suomalaisten ostot myös kotimaan verkkokaupoissa 36 prosenttia. Erityisesti tämä on näkynyt pienissä ja keskisuurissa verkkokaupoissa, jotka olivat osanneet reagoida kuluttajien korona-ajan muuttuneisiin ostotapoihin tarpeeksi nopeasti. Erityisen positiivisena kehityksenä voidaan pitää sitä, että jopa 47 prosenttia suomalaisista aikoi lisätä verkkoshoppailuaan Suomessa sijaitsevissa verkkokaupoissa tulevaisuudessa. Lähetykset suomalaisista verkkokaupoista tulevat asiakkaalle nopeimmillaan seuraavaksi aamuksi.

Erityisesti erikoiskaupat hyötyvät uudistuksesta

Vuonna 2019 suomalaiset tilasivat EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista yhteensä jopa 860 miljoonalla eurolla tuotteita. Tästä potista Kiinan tilausten osuus oli 590 miljoonaa euroa. Heinäkuussa tapahtuvista muutoksista odotetaan hyötyvän erityisesti pienelektroniikkaa ja vaatteita myyvät erikoiskaupat, koska nämä ovat merkittävimmät EU:n ulkopuolelta tilattavat tuoteryhmät. Ruotsissa vastaavanlainen lakimuutos tehtiin jo vuonna 2018, joka vähensi EU:n ulkopuolelta tapahtuvia tilauksia huomattavasti.

0%
suomalaisista aikoi lisätä verkkoshoppailuaan kotimaisissa verkkokaupoissa.

Veronkierron mahdollisuus loppuu

Uudistuksen myötä kaupan alan toiminta ohjautuu tulevaisuudessa reilumpaan suuntaan myös veronkierron suhteen. Arvonlisäverouudistuksen myötä tulee käyttöön erityismenettely, joka asettaa suurimmat verkkomarkkinapaikat vastuuseen arvonlisäveron keräämisestä ja tilittämisestä.

Tämä tapahtuu siten, että verkkomarkkinapaikalla on velvollisuus sisällyttää myytävien tuotteidensa hintaan Suomen arvonlisävero sekä tilittää se edelleen Verohallinnolle suomalaisen asiakkaan ostettua tuotteen heiltä. Tämä mahdollistaa sen, että Verohallinto saa tiedot ostoksista suoraan verkkomarkkinapaikalta. Aiemmin tiedot ovat perustuneet vain pienmyyjän ilmoittamiin tietoihin tilauksen arvosta, jolloin veronkiertoa on tapahtunut. Pakettiin on voitu esimerkiksi merkitä huomattavasti pienempi summa, vaikka tuotteen todellinen hinta olisi ollut huomattavasti korkeampi.

Takuita siitä, miten erityismenettely tulee käytännössä toimimaan ei kuitenkaan ole, koska toiminta perustuu markkinapaikkojen osalta vapaaehtoisuuteen. Erityismenettely vaatisi markkinapaikalta rekisteröitymistä järjestelmään ja jos näin ei tapahdu, vastaa verosta kuluttaja tai kuljetusyritys.

Ruotsissa vastaavanlainen lakimuutos vähensi EU:n ulkopuolelta tapahtuvia tilauksia huomattavasti.

Mitä tullauksesta tulisi tietää alv-uudistuksen myötä

Arvonlisäuudistuksen myötä myös tullaus tulee pakolliseksi EU:n ulkopuolelta tehdyille enintään 22 euron arvoisille ostoksille. Verkkokauppashoppaajilla on siis vielä aikaa tilata EU:n ulkopuolelta enintään 22 euron arvoisia paketteja, joista ei tarvitse maksaa 24 prosentin arvonlisäveroa ja joita ei tarvitse tullata.

Tämä kaikki muuttuu 1.7.2021, jonka jälkeen arvonlisäveroa koskevan lain lisäksi kaikki EU:n ulkopuolelta Suomeen (myös Ahvenanmaa) tulevat paketit on tullattava. On kuitenkin hyvä huomioida, että tullattavaksi saattaa joutua myös edullisempi paketti ennen 1.7.2021.

Tullaukseen ja arvonlisäveroon liittyvät muutokset koskevat kaikkia Suomeen 1.7.2021 saapuvia paketteja.

Jos siis aikoo ehtiä tekemään ostoksia ennen kuin nämä muutokset tulevat voimaan, on parempi olla nopea ja ottaa huomioon, että vain paketin saapumispäivällä on merkitystä. Johtuen verkkokauppojen joskus pitkistäkin toimitusajoista, kannattaa ostokset EU:n ulkopuolelta siis tehdä jo esimerkiksi kesä-toukokuussa, jotta paketti ehtii varmasti ennen heinäkuuta perille Suomeen.

Kuka vastaa mistäkin maksusta?

Tullauksesta ja arvonlisäverosta tulee 1.7.2021 lähtien vastaamaan aina tilaaja itse. Ostoksen arvo taas määrittelee sen, kuka tullauksen tekee. Tullin sivuilta ilmenee, että arvonlisäveroon ja tullaukseen liittyvät käytännöt jaetaan enintään 150 euron ja yli 150 euron arvoisten ostosten kesken.

Enintään 150 arvoinen ostos

Jos arvonlisävero veloitetaan ostoksen yhteydessä, on verkkokauppamyyjä rekisteröitynyt aiemmin mainittuun EU:n yhteiseen arvonlisäverotuksen erityisjärjestelmään (IOSS). Tällöin tilaajan ei tarvitse maksaa enää maahantuontivaiheessa arvonlisäveroa. Tällaisissa tapauksissa kuljetusyritys voi tehdä tullauksen tilaajan puolesta. Kuljetusyritykset pitävät tilaajan ajan tasalla saapuvista lähetyksistä ja niihin liittyvistä tiedotteista. Jos verkkokauppa ei veloita tilaajalta arvonlisäveroa ostoksen yhteydessä, vastaa hän arvonlisäveron ja tullauksen maksamisesta itse. Maksut voidaan myös ulkoistaa kuljetusyrityksen hoidettavaksi tai tilaaja voi hoitaa ne itse Tullin verkkosivuilla.

Yli 150 euron arvoinen ostos

Yli 150 euron arvoisien ostoksien ollessa kyseessä tilaaja huolehtii aina itse arvonlisäveron ja tullauksen maksamisesta. Aivan kuten enintään 150 euron arvoisissa ostoksissa, tilaaja voi ulkoistaa maksut kuljetusyrityksen hoidettavaksi tai hoitaa ne itse Tullin verkkosivuilla.

Ulkomailta tilaava voi tarkastaa Tullilaskurissa, kuinka paljon hänen täytyy maksaa tullimaksua ja arvonlisäveroa. Enintään 22 euron arvoisten pakettien arvonlisäveron voi tarkistaa Tullilaskurissa 1.7.2021 lähtien.

Lopuksi vielä yhteenveto siitä, mitä ulkomaisilla verkkokaupoilla shoppailevan on hyvä muistaa heinäkuussa voimaan tulevista muutoksista:

  • Verovapaa tilaaminen Kiinasta loppuu heinäkuussa
  • Arvonlisäverouudistus tulee näillä näkymin voimaan tarkalleen 1.7.2021
  • Tämän jälkeen verkkoshoppailijoiden tulee maksaa arvonlisäveroa kaikista alle 22 euron arvoisista pientavaroista, joita tilataan Kiinasta tai muualta EU:n ulkopuolelta
  • Arvonlisävero on 24 prosenttia
  • 7.2021 jälkeen kaikki Kiinasta tai EU:n ulkopuolelta tulevat ostokset on tullattava
  • Huomioi verkkokauppojen pitkät toimitusajat! Muutokset tulevat voimaan 1.7.2021, joten jos pakettisi saapuu tätä myöhemmin, niin joudut maksamaan siitä sekä arvonlisäveron että tullauksen

Yhteistyöhön Pakettipisteen kanssa?

Pyydä tarjous

Usein kysyttyä

Mitä tarkoittaa arvonlisäveroa koskeva lainmuutos?

Arvonlisäveroa koskeva lain voimaantulon jälkeen kaikki EU:n ulkopuolelta Suomeen saapuvista tavaroista maksetaan arvonlisävero ja ne myös tullataan.

Kuka vastaa tullauksesta ja arvonlisäveron maksamisesta 1.7.2021 lähtien?

Tullauksesta ja arvonlisäverosta tulee 1.7.2021 lähtien vastaamaan aina tilaaja itse. Ostoksen arvo taas määrittelee sen, kuka tullauksen tekee.

Mistä voi tarkistaa tullimaksun ja arvonlisäveromäärän?

Ulkomailta tilaava voi tarkastaa Tullilaskurissa, kuinka paljon hänen täytyy maksaa tullimaksua ja arvonlisäveroa.